The Clockhouse, Tettenhall

Located within the conservation area of the historic village of Tettenhall, Wolverhampton, this ‘Ortus’ Living development comprised of 22 luxury retirement apartments.

THE BRIEF

Paul Basham Associates were approached to provide a Transport Statement to accompany the application on this greenfield site, with access being a key constraint mindful of the listed wall adjacent to the carriageway edge and no footway connectivity.

OUR APPROACH

In the first instance, several access feasibility designs were prepared to provide advice to the project team and allow a preferred design to be established which maximised developable area, parking and on-site turning space. A Transport Statement was then worked up to support the application, providing information on accessibility, trip generation, parking and servicing. Particular attention was drawn to the demographic of the intended site users; the site was specifically designed for users aged 55+, with an average marketed age of 68-75.

The scheme was originally refused based on impact on the Tettenhall Greens Conservation Area, including concerns over the visual impact of the proposed traffic calming scheme and parking. We provided a Technical Note to support the appeal, and Paul attended the hearing to provide expert advice on the highway issues raised by the Local Authority.

THE RESULT

Despite initial concerns, the team were able to overcome the objection, and the scheme was granted approval at appeal.

Paul Basham Associates have subsequently completed the Section 278 highway design package, agreeing appropriate and sensitive materials so as to reduce the impact on the conservation area.

Construction began in Summer 2016, with apartments available to buy from Summer 2017.